‘Zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor rolstoeltennis’

30/10/2018
De Uniqlo Wheelchair Doubles Masters worden voor het tweede jaar op rij gehouden in De Schaapskooi in Bemmel. De strijd om de wereldtitel voor dubbelspelers is een fraai evenement op de kalender en een mooi moment om Nederland weer kennis te laten maken met de wereldtoppers in een voor vele sportliefhebbers nog onbekende sport.

Bondscoach Dennis Sporrel kijkt met veel plezier terug op de eerste editie in sporthal De Schaapskooi in Bemmel. “De organisatie was goed. Spelers en coaches waren zeer enthousiast over de locatie. Alles en iedereen heeft er veel energie in gestoken, dat gaf een positieve vibe. Dat gaan ze dit jaar weer doen, dat gaat een hoop energie opleveren.” De faciliteiten in het Gelderse Bemmel zijn goed. Sporrel noemt als voorbeeld het hotel. “Spelers hoeven niet lang te reizen, er is een goed hotel in de buurt. Bij andere toernooien in het buitenland zie je soms dat je lang in de auto moet zitten. Ik weet zeker dat dit toernooi succesvol gaat zijn.”

De Wheelchair Doubles Masters is het derde grote rolstoeltennisevenement op Gelderse bodem in een jaar tijd. “We hadden ook de World Team Cup in Apeldoorn, het was een mooie dubbel in 2018. Bij de Wheelchair Doubles Masters zijn alle topspelers aanwezig, volgens mij ontbreekt alleen Alfie Hewett. Er komen mooie koppels in actie.”

De wereldtoppers in Bemmel zijn een mooi voorbeeld om mensen enthousiast te maken voor rolstoeltennis. “Het is belangrijk dat iedere kind met een handicap, maar ook iedere volwassene, moet kunnen sporten. Het is ook voor alle leeftijden.” Stephane Houdet is de oudste deelnemer bij de Wheelchair Doubles Masters. De Fransman is 47 jaar oud en staat nog steeds in de top tien van de wereldranglijst voor rolstoeltennissers. “Dat is een mooi voorbeeld. Hij heeft enorm veel ervaring, is een goede tennisser. Het rolstoeltennis ontwikkelt zich enorm en hij probeert zich ook nog op alle fronten te verbeteren. Met zijn materiaal bijvoorbeeld”, legt Sporrel uit.

 

Inclusief sporten

In juni van dit jaar sloot de minister van Medische Zorg en Sport, Bruno Bruins, het Nationale Sportakkoord met sportbonden, gemeenten en maatschappelijke organisaties en bedrijven. Een onderdeel van dit eerste Sportakkoord is het inclusief sporten. Alle sporten in Nederland maken de omslag van aangepast sporten naar inclusief sporten en bewegen. Belemmeringen vanwege iemands leeftijd, fysieke of mentale gezondheid, etnische achtergrond, seksuele geaardheid of sociale positie worden weggenomen weg. Uitsluiting wordt tegengegaan.

De KNLTB is een voorloper in het inclusief sporten. De tennisbond is bezig om iedereen aan het sporten te krijgen. Zo zijn er onder andere Paralympische Talentdagen op Papendal om talenten voor rolstoeltennis te ontdekken. Daarnaast zijn er ook Talentherkenningsdagen- en avonden.

Samenleving in beweging

Rolstoeltennis speelt een grote rol in de plannen van de KNLTB. De tennisbond wil de betekenis van tennis voor de Nederlandse samenleving vergroten door nog méér mensen méér te laten tennissen. Om zo de samenleving op de been te brengen en in beweging te houden. Om mensen fitter en gezonder te maken. En om mensen te verenigen en te laten samenwerken, ongeacht hun leeftijd, afkomst of geslacht. Als rolstoeltennisser kun je je zelf ook verbeteren, dat laten Nederlandse wereldtoppers als Diede de Groot, Aniek van Koot, Marjolein Buis en Maikel Scheffers en Tom Egberink al jaren zien.

De basis voor het rolstoeltennis ligt volgens Sporrel bij de verenigingen. “De verenigingen, de KNLTB en de Esther Vergeer Foundation steken daar veel energie en effort in. We geven clinics met de Esther Vergeer Foundation. En we zijn nu ook bezig met revalidatiecentra, om daar binnen te komen. We hebben een groot plan de campagne om zoveel mogelijk mensen enthousiast te maken voor rolstoeltennis.”

Toernooien als de Wheelchair Doubles Masters en de World Team Cup dragen zeker bij om mensen kennis te laten maken met rolstoeltennis. “Ontzettend. We hebben tijdens de toernooien ook veel clinics gegeven aan schooljeugd, om te laten zien wat rolstoeltennis inhoudt en ze enthousiast te krijgen voor de sport.” Het toernooi in de Schaapskooi in Bemmel gaat weer een fantastische week voor het rolstoeltennis worden. “Daar ben ik van overtuigd. Zeer zeker.”

Onze partners en sponsors

To search, begin typing