Wheelchair Doubles Masters: ‘Echt een aanrader’

27/10/2017

De Uniqlo Wheelchair Doubles Masters volgende maand in Bemmel is voor Nederlanders een uitgelezen kans om de beste rolstoeltennissers ter wereld in actie te zien in het dubbelspel. “Er zijn inmiddels best veel mensen die weten dat de rolstoeltennissers het goed doen, maar ze kunnen ons bijna nooit in actie zien.”

Namens Nederland hebben Marjolein Buis, Diede de Groot, Aniek van Koot, Michaela Spaanstra, Maikel Scheffers en Sam Schröder (quads) zich gekwalificeerd voor de seizoensfinale dubbelspel. Voor de uit Nijmegen afkomstige Buis is het bijna een thuiswedstrijd.

Unieke kans

“Het komt eigenlijk nooit voor dat er een internationaal toernooi in Nederland is. Het is bijzonder omdat het nu mogelijk is voor familie, vrienden en sponsoren om te komen kijken. Dat kan anders nooit zo makkelijk. Een unieke kans, heel leuk voor iedereen”, zegt Buis, die samen met De Groot als eerste is geplaatst in het vrouwentoernooi. Die status dankt het koppel onder meer aan de winst op het laatste Grand Slam-toernooi van het seizoen, de US Open. Door die zege klom Buis naar de eerste plaats op de dubbelspelwereldranglijst. Ze wordt daar op de voet gevolgd door De Groot en de Japanse Yui Kamiji, met wie Buis dit jaar Roland Garros won.

Buis (29) en De Groot (20) voelen en vullen elkaar goed aan op het veld. “We hebben een andere speelstijl en ik denk dat dat samen heel goed werkt. Het is niet makkelijk voor tegenstanders om ritme te vinden tegen ons. Ik bouw de punten meer, met strategische plaatsing van de ballen, een opening creëren. En Diede kan heel goed druk geven zodra die opening er is. Ik lok meer de ballen uit waarop gescoord kan worden. Op die manier vullen we elkaar mooi aan.”

Om in voetbaltermen te spreken: Buis geeft de voorzet en De Groot werkt de bal tegen de touwen. “Niet dat ik geen winners kan slaan. En Diede niet een punt kan voorbereiden. Het is niet zo zwart-wit natuurlijk, maar vaak proberen we het punt zo op te bouwen dat Diede in stelling gebracht kan worden”, zegt Buis.

Favorietenrol

Vele ogen zijn gericht op het duo Buis/De Groot, maar van een favorietenrol wil Buis niet spreken. “Ik bekijk het wedstrijd voor wedstrijd. Ik zeg tegen niemand: ‘kom maar naar de finale'”, aldus Buis, die niet op de zaken vooruit loopt. “Zo ben ik absoluut niet.”

Buis kijkt enorm uit naar het spelen voor eigen publiek. Van extra druk, of een groot verwachtingspatroon, heeft ze vooralsnog geen last. “Ik geniet er alleen maar van als er mensen komen kijken. Ik voel geen extra druk om dan te presteren. Het is gewoon een mooie kans. Er zijn inmiddels best veel mensen die weten dat de rolstoeltennissers het goed doen, maar ze kunnen ons bijna nooit in actie zien. En dit is een mogelijkheid om dat wel te doen.”

Volgens Buis is het dubbelspel een mooi visitekaartje van de rolstoeltennissport. “Sommige dubbelpartijen zijn echt heel spectaculair. Mooi en spannend om te zien. Echt een aanrader voor iedereen die iets met tennis heeft.”

Concurrentie

“Diede en ik zijn als eerste geplaatst, maar ik weet welke koppels er mee doen en het zal niet makkelijk worden. Je hoopt op een gunstige loting, maar aan de andere kant: wil je het toernooi winnen dan moet je van iedereen winnen. We gaan dat niet zomaar even doen, want de concurrentie is sterk. Als je als eerste geplaatst bent geeft dat wat extra druk, maar ik wil gewoon heel graag die finale halen. Hoe mooi zou het zijn als je voor je eigen vrienden en familie het officieuze wereldkampioenschap kunt winnen? Het zou natuurlijk prachtig zijn om dat dit jaar te doen.”

Onze partners en sponsors

To search, begin typing