Scholenprogramma laat honderden kinderen, en wethouder, kennis maken met rolstoeltennis

02/11/2018

Meer dan vijfhonderd kinderen uit 24 klassen van zeven verschillende scholen maken voorafgaand aan de Uniqlo Wheelchair Doubles Masters in Bemmel (14-18 november) kennis met rolstoeltennis. Wethouder Theo Janssen van de gemeente Lingewaard weet na de clinic op SBO (speciaal basisonderwijs) De Vlinderboom ook hoe moeilijk rolstoeltennis is.

“Ik heb genoten van de clinic. En met mij de kinderen van SBO De Vlinderboom in Bemmel. Fantastisch om te zien hoe snel zij de slag te pakken hadden”, keek Janssen terug op de intensieve sessie. Het respect voor de rolstoeltenniss(t)ers is gegroeid. “Sinds de clinic weet ik hoe moeilijk, spannend en vooral leuk rolstoeltennis kan zijn. Ik kijk daardoor nog meer uit naar de Wheelchair Doubles Masters in onze gemeente.”

De Schaapskooi in Bemmel is voor het tweede jaar op rij het podium waar de beste dubbelspelers in het rolstoeltennis de seizoensfinale spelen. De clinic maakt onderdeel uit van het scholenprogramma en dat maakt weer onderdeel uit van een groot randprogramma dat al een jaar geleden, voor de start van de Wheelchair Doubles Masters 2017, werd uitgerold. Andere onderdelen zijn bijeenkomsten/congressen en clinics/toernooien. Dit gebeurt in samenwerking met de provincie Gelderland, dat met drie grote evenementen in een jaar tijd met recht door het leven gaat als de rolstoeltennisprovincie van Nederland. De KNLTB werkt intensief samen met de provincie, dat ook veel waarde hecht aan het maatschappelijke belang van sport.

Scholenprogramma

Het scholenprogramma kende vorig jaar een voorzichtige start tijdens de eerste editie in Bemmel met clinics in de Schaapskooi tijdens het toernooi. Voor de World Team Cup in Apeldoorn, waar de Nederlandse vrouwen dit voorjaar een historische dertigste titel veroverden, werd het grootser aangepakt met zo’n duizend kinderen van basis- en middelbare scholen die al voor het evenement de sport leerden kennen. Docenten werden toen opgeleid om de clinics aan hun leerlingen te geven.

Het scholenprogramma voor de Wheelchair Doubles Masters in Bemmel kent een andere opzet. Het verschil met de World Team Cup is dat de trainers die de clinics verzorgen nu door de Esther Vergeer Foundation zelf worden geleverd. “We hebben klassen gecombineerd en zoveel mogelijk clinics aangeboden”, zegt Yvon Roelofs, projectleider van het scholenprogramma namens de KNLTB.

Spelers ontmoeten en vragen stellen

“Deel één van het scholenprogramma is dat de scholen een clinic krijgen en een lesprogramma waar ze later zelf mee aan de slag kunnen. Deel twee is dat we kinderen hebben uitgenodigd voor rolstoeltennisclinics tijdens het evenement. Ook kunnen zij daar de wedstrijden en trainingen bijwonen en enkele toppers die meedoen aan de Doubles Masters ontmoeten en waar mogelijk vragen stellen. De spelers in het rolstoeltennis zijn altijd heel toegankelijk en namen vorig jaar graag de tijd om vragen te beantwoorden”, weet Roelofs.

Aanmeldingen voor de clinics tijdens het evenement lopen nog, maar dat zijn er nu al meer dan tweehonderd. Een deel is op reguliere scholen en een deel op special onderwijsscholen. De aftrap was een week geleden, maar de wethouder wilde graag zijn gezicht laten zien op een basisschool voor speciaal onderwijs.

Onze partners en sponsors

To search, begin typing